Celebracions

Celebració de Santa Joaquima 2017

 

1.- Cant d’entrada: “L’aire és ple d’amor”

2.- Benvinguda i presentació.

3.- Ofrena floral i enlairament de globus

- L’ofrena floral la farem com l’any passat: cada nen porta una flor per fer el ram de la seva classe, i per tant, oferirem un ram per classe, 29 en total.

- Enlairament de globus: en aquesta escenografia volem treballar els diferents valors que ens defineixen com a escola. Cada curs haurà de parlar sobre un d’aquests valors i posar per escrit en la etiqueta, que us donarem, una frase o reflexió per compartir amb tothom. Per tant de cada valor hi haurà dues etiquetes, una feta pel grup A i l’altre feta pel grup B.

Aquestes etiquetes les haureu de tornar als coordinadors de Pastoral abans del 9 de maig. Així les podrem enganxar als globus. El dia de la celebració entregarem els globus als alumnes encarregats de sortir a llegir l’etiqueta. Recordeu que els alumnes no han de saber res dels globus, els hem de parlar només d’etiquetes.

La llista d’aquests valors ha treballar és la següent:

EI3: PAU

EI4: PARTICIPACIÓ

EI5: CREATIVITAT

 

1 PRIM: SOSTENIBILITAT

2 PRIM: TECNOLOGIES

3 PRIM: SOLIDARITAT

4 PRIM: PLURILINGÜISME

5 PRIM: CLIMA POSITIU

6 PRIM: ESTIL FAMILIAR

 

1 ESO: FEINA BEN FETA

2 ESO: JUSTÍCIA

3 ESO: PAÍS

4 ESO: ESCOLA CRISTIANA

 

1 BAT: EDUCACIÓ INTEGRAL

2 BAT: PENSAMENT CRÍTIC

 

4.- Cançó:"Jesús t’estima”

5.- Pregàries

6.- Oració: Parenostre (cantat)

7.- Paraules de la Laura Puig, titular del centre, en nom de la Comunitat Vedruna.

8.- Cant final: “Himne de Santa Joaquima”

 

Celebració de Nadal 2016

1.- Cant d’entrada: “És un desig”

         Durant el cant d’entrada hi haurà un curs (6è de primària) que entrarà pel passadís central de l’església amb els llantions encesos i els col·locaran a tots dos costats de les escales per pujar a l’altar. Seguidament seuran als seus llocs.

2.- Benvinguda i presentació

3.- Lectura de l’ Evangeli, segons Sant Lluc

“Per aquells dies, sortí un edicte de Cèsar August ordenant que es fes el cens de tot el món romà. Era el primer cens de l’Imperi, abans del que es va fer quan Quirini era governador de Síria. Tothom anava a inscriure’s a la població d’on cadascú descendia. També Josep, que era de la casa i de la família de David, va pujar des de Natzaret de Galilea a Judea, al poble de David, anomenat Betlem, per inscriure’s amb Maria, la seva esposa que esperava un Fill. Mentre eren allà es van complir els dies i va néixer  el seu Fill, el Primogènit.

Ella l’embolcallà i el posà en una menjadora, perquè no havien trobat lloc a l’hostal.

A la mateixa contrada, vivint al ras, hi havia uns pastors que vetllaven, guardant de nit el seu ramat. Els aparegué un àngel del Senyor, la glòria del Senyor els envoltà de llum, i es van esglaiar. Però l’àngel els va dir: “No tingueu por: us anuncio una nova que portarà a tot el poble una gran alegria: avui, a la ciutat de David, us ha nascut un Salvador, que és el Messies, el Senyor. Les seves senyes són aquestes: trobareu un nen en bolquers, posat en una menjadora”. I una multitud  dels exèrcits celestials s’uní llavors mateix l’ àngel, lloant Déu i cantant: “Glòria a Déu a dalt del cel, i a la terra pau als homes que estima el Senyor”.

Quan els àngels se’n tornaren al cel, deien entre ells els pastors: “Arribem-nos a Betlem a veure això que ha passat i que el Senyor ens ha fet saber”. Hi anaren,  doncs, tot seguit, i trobaren Maria i Josep, amb el nen a la menjadora. Havent-ho vist  amb els propis ulls, van contar el que els havien dit  d’aquell infant, i tothom qui ho sentia es meravellava del que deien els pastors. Maria conservava aquests records en el seu cor i els meditava. Després els pastors se’n  tornaren, glorificant Déu i lloant-lo pel que havien vist i sentit; tot van trobar-ho com els ho havien anunciat”.

Paraula de Déu

4.- Homilia

5.- Escenografia: “EL PESSEBRE” 

Segons l’ordre següent, els alumnes aniran posant les figures al seu lloc davant de l’altar. Un alumne de la classe deixarà la figura i un company seu llegirà pel micròfon el text corresponent amb l’explicació de la figura.

1.- NEN JESÚS (1r A)

El nen Jesús és el protagonista i personatge central del pessebre. És el fill de Déu. Està vestit tan sols amb un trosset de roba.

2.- MARIA (1r B)

La Verge Maria està representada per una figura sovint agenollada als peus del nen Jesús. Porta una roba senzilla i té un sentiment d’estima cap el seu fill.

3.- SANT JOSEP (2n A)

Sant Josep està representat com un home savi, tranquil i pacífic. És un home que ha assumit el seu paper de pare i és conscient de la importància d’aquell naixement.

4.- BOU (2n B)

El bou i la mula són els encarregats de donar escalfor al pessebre on ha nascut Jesús. Són un símbol d’acolliment familiar.

5.- MULA (3r A)

El bou i la mula representen a tots els éssers vius i a la humanitat que és testimoni del naixement de Jesús.

6.- ÀNGEL (3r B)

L’àngel és el missatger, en aquesta ocasió portador del missatge del naixement del fill de Déu que ha vingut a la terra i s’ha fet home per ser testimoni del Regne de Déu a la Terra.

7.- ESTRELLA (4t A)

L'Estrella de Betlem va ser, segons la tradició cristiana, l'astre que va guiar els Reis Mags al lloc del naixement de Jesucrist. Els Reis Mags van veure aparèixer per l'Oest l'Estrella de Betlem, i van viatjar seguint l'estrella, i aquesta es va detenir sobre el lloc on Jesús havia nascut.

8.- REI MELCIOR (4t B)

Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja, és d’origen europeu, i va fer ofrena de l’or a Jesús. L’or es relaciona amb la riquesa i el poder, i qui en tenia era el rei. Per tant Jesús aquí és reconegut com a Rei de Reis.

9.- REI GASPAR (5è A)

Gaspar, el rei ros, és jove, bell, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys, com Melcior va vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella, és d’origen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús. L’encens, que ve de l’Orient, és símbol de l’adoració a Déu. De fet, es fa servir en moltes cerimònies religioses. Així doncs s’identifica a Jesús com a Déu.

10.- REI BALTASAR (5è B)

Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada, és d’origen africà, i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra. La mirra, un bàlsam molt preuat, representa la condició humana, ja que és vermella, com la sang. El seu missatge és clar: Es reconeix en Jesús l’home que ha de patir per salvar la resta de la humanitat.

11. PASTOR (6è A)

Els pastors són els més pobres, juntament amb els pagesos, i són els primers destinataris de la Bona Nova del naixement del nen Jesús, perquè els més pobres han de ser els cridats a construir un Món Nou on regnen la pau i la justícia.

12. CAGANER (6è B)

Aquesta figura té moltes interpretacions, però aquesta és molt interessant: “la gent deia que amb la seva deposició femava la terra del pessebre, que esdevenia fecunda i assegurava el pessebre per a l’any següent i amb ell la salut i la tranquil·litat de cos i d’ànima que cal per fer el pessebre, amb el goig i l’alegria que comporta el Nadal vora de la llar. Fer figurar aquest homenet en el pessebre portava sort i alegria i no fer-ho comportava desventura." 

6.- Cançó: “Dins el meu cor”

7.- PREGÀRIES

1r  PRIM

S’acosta Nadal! Preguem per que tots els nens i nenes puguin tenir pau, salut i felicitat durant tot l’any. Preguem.

2n  PRIM

S’acosta el Nadal! Senyor, et demanem viure amb alegria el Nadal juntament amb les nostres famílies. Preguem.

3r  PRIM

S’acosta Nadal!. Preguem per les persones que viuen soles, pels qui passaran aquests dies en hospitals i clíniques, pels qui més pateixen; que trobin algú que estigui al seu costat i els dugui una mica de companyia i joia. Preguem.

4t  PRIM

S’acosta Nadal!. Preguem per tots els que no troben feina i pels qui han perdut la que tenien, que nosaltres no els oblidem i els ajudem en la mesura de les nostres possibilitats. Preguem.

5è  PRIM

S’acosta Nadal! Preguem per totes les persones de l’escola, perquè aquestes festes les passem en pau i alegria. Preguem

6è  PRIM

S’acosta Nadal! Preguem per totes les escoles Vedruna, que aquestes festes ens omplin d’esperança i energia renovada, per tal que en tornar de les vacances continuem amb moltes ganes el curs. Preguem.

8.- Parenostre

9.- Paraules de la direcció/titularitat del centre

10.- Cançons de comiat i Nadales:

-       “M’agrada el Nadal”

-       “Blanca Navidad” (trilingüe) 

 

Celebració d’inici de curs 2016-17

 

1.- Cant d’entrada: “Tant de bo” de Txarango

2.- Benvinguda i presentació.

3.- Lectures

Primera Lectura Primària

Fa molt de temps, quan Déu acabava de crear tots els animals, va preguntar a cada un d’ells si volien demanar-li alguna cosa.

La girafa li va dir: - A mi m’agradaria ser sàvia.

El Creador li va respondre: - Has escollit un bon desig. A partir d’ara parlaràs poc, i el que més faràs serà escoltar. Qui parla molt és un neci, en canvi, els savis saben callar i escoltar. Per aquest motiu la girafa escolta i observa tot el que passa al seu voltant.

(Cultura de transmissió oral)

 

Primera Lectura Secundària

La veu, en efecte, és senyal del dolor i del plaer, i per això es troba també en els altres animals (perquè la naturalesa d'ells va arribar fins a això: a tenir sensació de dolor i de plaer i a fer-se senyals d'aquestes coses els uns als altres); la paraula, però, és per a manifestar el que és convenient i el que és perjudicial, com també el que es just i el que és injust. En efecte, això és propi de l’home enfront dels altres animals: ell tot sol percep el que és bo i el que és dolent, el que és just i injust, i les altres coses; i és la comunitat d'aquests valors que fa la família i la ciutat.

Aristòtil, Política I 

 

Segona Lectura (Primària i Secundària)

“El llum del cos”  (Mt 5,15; 6,22-23)

»Quan algú encén una llàntia, no la posa en un lloc amagat o sota una mesura, sinó en el portallànties, perquè els qui entren en vegin la claror. El llum del cos és l'ull. Quan el teu ull és bo, tot el teu cos quedarà il·luminat; però si és dolent, el teu cos quedarà a les fosques. Mira, doncs, que allò que en tu ha de ser llum no sigui foscor. Perquè, si tot el teu cos està il·luminat i no hi ha cap racó fosc, serà tot ell tan resplendent com quan una llàntia t'il·lumina amb la seva claror.

Paraula de Déu

 

4.- Escenografia de les bafarades.

4.1. Prèviament a tutoria, s’ha de fer una bafarada (amb el material que us donarem) per portar a la celebració.

Els grups A seran bafarades de parlar i els grups B de pensar.

A la bafarada s’haurà d’escriure una frase, que segons la classe tindrà un començament diferent, i amb els alumnes caldrà acabar-la:

1r A i 2n A PRIM + 1r A i 2n A ESO: “Jo em comunico amb els altres quan...”

1r B i 2n B PRIM + 1r B i 2n B ESO: “Quan em comunico amb els altres m’agrada que ...”

3r A i 4t A PRIM + 3r A i 4t A ESO: “Em comunico amb els altres perquè ...”

3r B i 4t B PRIM + 3r B i 4t B ESO: “Quan em comunico amb els altres em sento ...”

5è A i 6è A PRIM + 1r A i 2n A BAT: “No em comunico amb els altres quan...”

5è B i 6è B PRIM + 1r B i 2n B BAT: “Quan no puc comunicar-me amb els altres em sento ...”

Una vegada escrita la frase, podeu pintar i decorar la bafarada al vostre gust.

 

4.2. A la celebració, l’alumne triat de cada classe sortirà amb la bafarada i llegirà la frase escrita i posteriorment es col·locarà a sobre d’un dels punts que hi haurà senyalitzats a terra, aixecant la bafarada amb els braços a dalt.

 

5.- Cançó instrumental (per fer un petit moment de silenci i reflexió)

6.- Pregàries:

- 1r PRIM: “Senyor, et demanem saber estimar a tots els nostres amics i familiars, i sobretot a aquells que estan més sols”.

- 2n PRIM: “Senyor, volem que ens ajudis a estar sempre alegres i a saber compartir aquesta alegria amb els nostres amics”.

- 3r PRIM: “Senyor, et demanem viure en pau amb els altres, reconeixent els nostres errors i perdonant els que fan els altres”

- 4t PRIM: “Senyor, tu que tens paciència amb els homes i els éssers que has creat, volem que ens ajudis a tenir la paciència per viure tots junts en harmonia”

- 5è PRIM: “Senyor, ajuda’ns a ser fidels amb nosaltres mateixos per poder ser-ho també amb els altres. Ajuda’ns a no caure en l’error de dir una cosa i fer una altra de diferent”

- 6è PRIM: “Tots nosaltres parlem molt, diem moltes coses i ens comprometem, però moltes d’aquestes paraules se les emporta el vent. Quan ens comprometem a fer una cosa ens hem d’esforçar a complir-la. Jesús, ajuda’ns a recordar els nostres compromisos.”

- 1r ESO: Senyor, enmig d'un món marcat per la guerra, la injustícia i l'egoisme, tenim necessitat d'imaginar-nos una humanitat feliç i solidària; una humanitat basada en el respecte i en l'amor. Doneu-nos el vostre Esperit perquè, des d'ara, sapiguem construir un món de Vida i de Felicitat per a la humanitat.

- 2n ESO: Senyor ajuda'm a estar content, a fer que cada dia sigui una festa. Dóna'm una ànima, Senyor, que contagiï l'alegria per allà on passi. Una ànima que no conegui l'avorriment, ni el remugueig, ni el crit, ni la queixa. Dóna'm Senyor, el sentit de l'humor, fes-me capaç de riure d'un acudit perquè sàpiga treure una mica d'alegria i contagiar-la als altres.

- 3r ESO: Què he de fer per trobar la pau?
Si ignores els conflictes del teu poble, no contribueixes a la pau.
Si gires l’esquena al teu germà, gires l’esquena a la pau.
Si respons amb violència, bufeteges la pau.
Si vols tenir més del que necessites, et vens la pau.
Si no col·labores amb res, no parlis de pau.
Si no estimes, no demanis pau.
Quan lluites per la justícia, trobes la pau.
Quan dediques temps a fer un servei, ets llevat de pau.
Quan et poses al costat dels marginats, poses al marge la violència.
Quan estimes com Crist estima, en tu floreix la pau.


- 4t ESO: Senyor, quan estic malalt, demano la salut al metge; quan estic trist i preocupat, busco reconfort i ajuda en l'amic. Avui vinc a Vós perquè m'ajudeu a ser una persona ferma, valenta i decidida.

Vós coneixeu les meves febleses: Veniu a guarir-les amb la força de l'Esperit. Doneu-me el desig de la lluita i de l'esforç; però, també, la paciència i la humilitat per acceptar-me feble i limitat sense perdre mai l'esperança i sense abandonar la lluita.

- 1r BAT: “Senyor, Vós sempre vau ser autèntic. És difícil de ser-ho quan sabem que això ens pot conduir a la creu o ens pot fer perdre amistats.

Quan Pere us volia convèncer perquè no anéssiu a Jerusalem on us havien de condemnar a mort, Vós us vau mantenir ferm.

Feu-me valent com ho vau ser Vós davant Pere, per a dir «no» als qui voldrien allunyar-me del camí del deure i de la missió; feu-me fort per a portar amb amor la Creu de la fidelitat”.

- 2n BAT: “Tots nosaltres parlem molt, diem moltes coses i ens comprometem, però moltes d’aquestes paraules se les emporta el vent. A vegades són paraules buides que no escoltem ni nosaltres mateixos. Quan ens comprometem a fer una cosa ens hem d’esforçar a complir-la. No si val fer veure que no ho recordem o que ens hem oblidat. Jesús, ajuda’ns a recordar els nostres compromisos i a ser fidels a la nostra paraula”.

 

7.- Parenostre cantat  

8.- Paraules de la direcció del centre

9.- Cant final: “Caldrà dir que sí” de Kairoi

 

 

 

 També et pot interessar...

Escola Plurilingüe

Un dels eixos pels quals opten les escoles Vedruna és el de l’Escola Plurilíngüe. Entenem que aquest implica que el centre ofereixi elements forma...

llegir més »

Història

El nostre origen cal buscar-lo en temps de Santa Joaquima, que l’any 1852 va enviar una comunitat de quatre Germanes, acceptant la invitació de l’A...

llegir més »

Projecte Educatiu

  Projecte Educatiu Vedruna Malgrat Benvinguda al nostre Projecte Educatiu Sigueu benvinguts a la pàgina web de l’escola Vedruna de Malgrat de M...

llegir més »