Grup de reflexió (4t ESO)

Més enllà de l’aula (Trobada de Vedruna Catalunya)     5-6 maig 2017

Han assistit 4 alumnes: Marc Hernández, Jordi López, Paula Voces i Clàudia Pérez, acompanyats per la professora Pilar Marés.

Ha estat la trobada memorable  a Cantonigrós. En primer lloc dir-vos que és un lloc preciós situat uns 45 minuts de Vic, poblet petit d'un sol carrer amb casetes de muntanya i vaques pasturant per les contrades, també cavalls, tot molt ben cuidat, molta pau i la gent que hi viu és amable i alegre, arreu la mirada se't perd a l'horitzó i les muntanyes, molta verdor i en caure la tarda, la pubilla baixa pel Collsacabra.... així els vigatans anomenen la boira. Francament espectacular !

Honestament cap de nosaltres ens pensàvem trobar el que vam viure, vam marxar tots a fer l'experiència una mica sense saber res de res. Tot va anar fluint sense pressa però amb molta il·lusió, darrera d'aquest projecte, hi ha tot un grup entusiasta, l'Alba, la Núria, en Toni..... són l'equip Pastoral Vedruna Educació. Són un equip de mestres que a més d'ensenyar creuen que estem aquí per a fer quelcom més, aquest projecte va començar sent sols de la província de Barcelona, i fa uns anys s'ha obert per a compartir amb totes les escoles de la Fundació, era la 9a trobada i el primer d'algunes escoles que ens hi adheríem, en total 50 alumnes, tots plurals i visca la diversitat perquè ens va portar molt bona convivència i molt bon aprenentatge. En aquesta trobada hi vam ser Gràcia, Reus, Vilafranca, Artés, Sant Sadurní i Malgrat.

L'objectiu del projecte neix amb la finalitat de proporcionar un temps i un espai de reflexió, de compartir, de convivència per tal de conèixer altres alumnes que van a escoles Vedruna, reflexionar sobre diferents valors relacionats amb la persona, compartir pensament, experiències, activitats, i fer descoberta i experiència d'interioritat i d'espiritualitat. Aquest projecte fa honor al seu nom "Més enllà de l'aula " i va adreçat als alumnes de 4t d'ESO.

El divendres va ser molt intens: Arribada i esmorzar, presentació i ruta, dinar, molt interessant l'espai de treball muntat en tres blocs :

A- Benvinguts

B- Coneguem-nos

C- Mirades

 

Després de berenar van començar els tallers :

1- Connectant amb nosaltres mateixos

2- Dibuixa el teu interior

3- Mirada cap enfora ( Astronomia )

4- Com veiem la realitat (Fotografia)

5- Melmelada de bons moments

 

Després de sopar vam començar les activitats de nit, treball del professorat acompanyant d'anar controlant, plantades de telescopis i de compartir molta alegria amb Pepita, Montse, Jesús, Jordi, Toni, Alba, Núria, Xavier, Josep, Massimo, Pol, Àngel...... molta gent !!!! i també amb els nens que no volien anar a dormir !!!!.

Dissabte en llevar-nos i després d'esmorzar i haver fet les motxilles vam fer el comiat amb una dinàmica regal (Què m'emporto )... pura experiència i que va relacionat amb un sobre que és viu, se'ls va lliurar un sobre de la primera dinàmica que no era el seu i van confeccionar un regal segons les característiques que van llegir. Hi havia material per a fer el regal molt bonic. Es va deixar una estona i desprès van lliurar els regals.

Es va fer una valoració de la trobada i un vídeo resum de la trobada. Jordi Prat  ens ha compartir totes les fotos i vídeos.

El meu consell és que hi hagi una continuïtat, parleu amb els alumnes que hi han anat i que ells us diguin, quan a mi, molt aprenentatge i agraint aquest regal, no havia vist mai els meus companys de camí de dos dies però molt bé, molt bona convivència i amb ganes de trobar-nos altre cop el proper any o bé com un va di, a la trobada institucional .

 

Trobada del  31 de març de 2017

Avui ens hem reunit altre cop per a parlar de Cantonigrós, els he passat el vídeo promocional i hem parlat una mica del què hi anem a fer. Els ha agradat molt veure les imatges i també el programa, a partir d'aquí ells mateixos comencen a decidir i a buscar qui ens pot portar de Malgrat a Vic, els pares comencen a respondre. Com que hi ha interès comencem a fer gestió d'inscripció .

Quina gran experiència !!!!

 

Trobada del  2 de març de 2017

Després de gairebé dos mesos ens vam trobar altre cop a la mateixa hora i en el lloc de costum. L'activitat preparada consistia en buscar les causes ( havien d'imaginar més d'una causa ) o raons a un fet a partir d'accions, així que vaig començar un torn de preguntes amb un: per què?

- M'han fet un regal. Per què?

- Tinc molta son. Per què?        

- M'he barallat amb el meu millor amic /ga. Per què?

- M'agrada molt anar a la platja i avui no hi he anat. Per què?

- No tinc ganes de fer res. Per què? (...)

El grup anava responent segons sentia, a cada resposta donada venia la reflexió positiva i d'aprenentatge, si un s'havia barallat amb el seu amic perquè no l'entenia, la reflexió següent era de dir: 'però és que segur que ha estat un malentès?', es feien ratets de silenci... segur que més d'un analitzava el malentès. La causa té el seu efecte, estic contenta que reflexionessin més enllà de la resposta.

Tenen moltes ganes de fer experiència a Cantonigrós !!! Quedem tots a l'esguard.

 

Trobada del  14 de desembre de 2016

La nostra darrera trobada de l'any amb 4rt d'ESO va ser dedicada a fer un treball de les nostres qualitats.

Vam imaginar una botiga on cadascú, de forma personal, oferia les seves qualitats i demanava comprar les qualitats que necessitava, la nostra botiga era molt completa, hi podíem trobar de tot però res era material. De manera individual, cada un de nosaltres entrava a la botiga i comprava allò que un creia que li calia i a canvi havia de deixar una virtut. Abans d'omplir la nostra botiga vam estar reflexionant sobre qualitats i virtuts i em vam fer una llista: qualitats que ens definien i a través d'elles veiem positivitat i com aquestes es podien potenciar a través de les virtuts.

Va ser una trobada molt gratificant, molt sincera i plena de reconeixement vers allò que som, que podem millorar i ens hem de treballar.

Totes aquestes trobades sempre són l'alegria del dia i el que marca la diferència !!!

 

Trobada del  27 d'octubre de 2016

Amb data d'avui ens reunim tots a la capella a les 13.00 h, sempre es comparteix aquest moment d'alegria i de sensació de grup cohesionat, tots senten que és un moment especial dedicat a un mateix. Avui ens centrem en el sentit de grup i de com és important formar part d'un grup. Els demano que cadascú d'ells dibuixi un arbre en silenci, després van passant l'arbre de cadascú amb cadascú perquè també hi dibuixin coses fins acabar la ronda .

Quan el primer dibuix fet arriba ple de cosetes dibuixades per la resta de companys  el grup va fent els comentaris, també anem rient, segur que per a ells té un sentit !!!!

Finalment es fa la reflexió final, tots han vist que el seu dibuix amb l'aportació de la resta del grup és més complert i més maco, per tant, afirmen que sempre és més enriquidor formar part i compartir amb un grup. Alguns dels arbres tenien dibuixos molt originals, això els fa pensar també que dins del grup hi ha la pluralitat i que també és molt enriquidor acceptar i aprendre dels que són diferents a nosaltres.

Quan en tenim prou ens acomiadem, per a ells els queda un ratet més de compartir perquè sempre van a dinar junts.

 

Trobada del  13 d’octubre de 2016

Avui divendres ens hem tornat a veure després de les vacances, els he trobat tots menys dos a la capella, ben assegudets, tranquils ... com es nota que són els veterans !!! David és baixa, però la resta continua, Laia ha tornat.

Ens saludem i parlem una mica de com ens ha anat l'estiu, després em recorden el recés i jo proposo anar a Can Toni Gros a la trobada “Més enllà de l’aula” que organitza Pastoral Vedruna Catalunya i ens trobem amb grups de joves de 4t d’ESO d’altres escoles Vedruna.

Anirem a Cantonigrós !!! els fa il·lusió i crec que els pot anar molt bé i a mi també.

Són un grup cohesionat, en acabar van tots a dinar junts !!!!

 També et pot interessar...

Escola Plurilingüe

Un dels eixos pels quals opten les escoles Vedruna és el de l’Escola Plurilíngüe. Entenem que aquest implica que el centre ofereixi elements forma...

llegir més »

Història

El nostre origen cal buscar-lo en temps de Santa Joaquima, que l’any 1852 va enviar una comunitat de quatre Germanes, acceptant la invitació de l’A...

llegir més »

Projecte Educatiu

  Projecte Educatiu Vedruna Malgrat Benvinguda al nostre Projecte Educatiu Sigueu benvinguts a la pàgina web de l’escola Vedruna de Malgrat de M...

llegir més »